Skien fritidspark - badehallen

 

Skien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallen
Skien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallen
Skien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallen
Skien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallen
Skien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallen
Skien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallen
Skien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallen
Skien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallenSkien fritidspark - badehallen


University of Tromsø, Tannbygget 2007
Drift

 

TannbyggetTannbyggetTannbygget
TannbyggetTannbyggetTannbygget
TannbyggetTannbyggetTannbygget
Byåsen school in Trondheim 2006/2007
Dreamer

 

DrømmebærerDrømmebærerDrømmebærer
DrømmebærerDrømmebærerDrømmebærer
DrømmebærerDrømmebærerDrømmebærer
Sculptures with incorporated light

 

LyssoppLyssoppLyssopp
LyssoppLyssoppLyssopp
Oase

 

OaseOaseOase
Strømning, (Current) Søgne care centre in collaboration with Ann B. Tempelhaug - 2006

Wall decoration in the therapy room by a heated pool. The beach, Årosstranda, was a recurring theme in the decorative plan for the building.
The room is relatively small and only a short distance separates the long wall from the pool. The chosen solution was a combination of colourful oval shapes in glass contrasted with ceramic objects.



Sans, (Sense) Plankemyra care centre in Arendal - 2004/05

The commission comprised the foyer and corridors on the lower ground floor. The foyer is the heart of the building with access leading from it to the rest of the centre; it is therefore an area in which there is a lot of activity and many visual impressions. The challenge was dealt with by creating main areas of large, vibrantly coloured individual shapes, which communicate with groups of a more ordinary appearance.
The most sensitive area on the lower ground floor is the area outside the chapel. A piece denoting a resting shape hangs here, and it also connotes new life. A montage of three pieces of work hang on the opposite wall, which leads on to a group of a further three objects.
This commission was awarded directly by Arendal Municipality.

lll
lll
lll
Oserød school, Nøtterøy - 2004

The commission consists of three sculptures in a pool, which are mounted on concrete cylinders lifting them 15 cm from the base. When there is a lot of rain, water collects in the pond, reaching the undersides of the sculptures, which creates the impression that they are floating on the water. They are made of matt-glazed stoneware with coloured slips. The inner cavity is filled with fibre reinforced concrete.
The sculptures have been given individual styles in order to inspire all kind of personalities, from the fanciful abstract to the more concretely recognisable. The sculptures mirror the colours of the architecture in order to integrate them with the buildings. This publiccommission was awarded directly by Nøtterøy Municipality.


Puls, (Pulse) Fantoft nursing home in Bergen - 2004

This commission attempts to "raise the ceiling" by creating a gentle movement across the entire end wall of the day room.
The pieces communicate with the architecture and furnishings by reflecting some of the colours used in the surroundings, helping to activate the room. The objective is for this movement/activation to have a positive effect on the users and to trigger movement and processes within them.
The 12 objects are made from glazed stoneware, apart from those which are in shades of grey, which are made from unglazed porcelain.
This was a direct commission.


Quo Vadis, Kvadraturen school centre, Kristiansand - 2003

In the decorative plan for the display cases, the committee wished to use old teaching aids from the school's archives, and if possible combine them with a contemporary expression. I decided to use plaster friezes, which were used to teach drawing in bygone days.
A contemporary style was achieved through a project carried out when the school year started in 2003, which consisted of making moulds of all the index fingers at the school (well, as many as possible anyway). Initially, a thick layer of clay had been laid on wooden boards. The students then had to put "their finger in the earth", and were asked to consider where they were in life and what lay ahead of them. Plaster moulds were made of the imprints, and the fingers, which pointed downwards when they were made, now point upwards, towards the future perhaps.
By mounting the finger friezes on the floor of the glass display case, with the antique friezes on the wall, we can create within us a bridge between the past, the present and the future.


Lag, Aust-Agder Central Hospital in Arendal - 2002

Wall-mounted ceramic tiles in the gynaecological department. The commissioning committee wanted a neutral motif, which would neither offend anyone nor give undesirable associations. The title "Lag" implies layers or depth, but can also mean fellowship, company, heal (cure).
The tiles are stoneware with powder-form slips which are applied with a sieve through different filters, layer upon layer. They are encased in coloured plaster.
The commission was awarded following pre-qualification



Tiurleik, Tiurleiken School at Romsås in Oslo - 2002/01

The commission consists of two sculptures and a sloping outdoor floored area. The commissioning committee wanted a solution that linked the older part of the school to the new, and the school wished to keep a painted fašade made by pupils who had previously attended the school. The "Tiurleik" sculpture has been placed beside this fašade and it communicates with the rainbow, in colour and shape. It is made of reinforced concrete and porcelain drops mounted as a mosaic. It is an invitation to play and its tactile surface stimulates the imagination.
The concrete outdoor floored area is shaped like waves, with inlaid coloured glazed porcelain shapes of various colours. The objects are inspired by seeds and can symbolise new life and growth.
The "Ur" sculpture stands at the entrance to the older part of the school, as a welcome. It is made of glazed stoneware and slips, and is filled with fibre-reinforced concrete.
The commission was a direct commission from the City of Oslo.



Ovalur, Nedre Torv in Kristiansand - 2001

Nedre Torv is characterised by hectic activity. The sculptures are energetic and strongly coloured in order to reflect the multitude of impressions.
The title, Ovalur, is a play on the words "quadrature" and "oval". The sculptures are organic and have a rounded "oval" style. Oval also suggests (h)val (whale) which is associated with the sea.
It was important to use different styles in the sculptures, with different character traits which would appeal to all types of children, and with moods that challenge children's play, imagination and their need to explore. And, if possible, trigger movement in their own subconsciouses.
The commission was awarded directly, and was Kvadraturforeningen's millennium gift to the city's children.



Under: See 360° photo by photographer: Bjørn Kåre Nilssen. This is a QuickTime format which can be downloaded here if you have not already installed QuickTime. Place the mouse arrow inside the picture, hold the mouse down and move 360° around Nedre Torv. Use Shift and Ctrl to zoom in and out.


Bølgelengde, (Wavelength) Eilert Sundt upper secondary school in Farsund - 1999

The decoration of the canteen wall in the multi-use building at Eilert Sundt upper secondary school consists of 17 wall-mounted ceramic objects, mainly in glazed stoneware. Some of the objects have been inlaid in the concrete wall in order to create movement in the wall itself in addition to the wave-like movement across the surface of the wall.
The theme is movement, from the perspective of inter-personal communication.
One of the challenges was to integrate the round windows in the work, making them part of the decorative commission.
This commission was awarded directly by Vest-Agder County.


Dråpehav, (Ocean of drops) Langenes school in Søgne - 1999

The sculpture is made from concrete with approx. 25,000 drops of coloured porcelain fixed with anthracite grout. As part of the project, the pupils were given a drop each to glue on to the sculpture's surface. It is mounted inside the building and is used a great deal by the school's pupils.
The theme is play and activity and the tactile surface invites contact. The piece was directly commissioned by Søgne Municipality.

Elv, (River) Mandal upper secondary school in Mandal - 1996/97

An undulating, flowing pattern made up of egg-shaped porcelain tiles in three different sizes and several shades of green and blue. The egg shape has been selected to symbolize the individual and to define direction in the room.
The formation/ pattern is built up of spirals and waves that endeavour to represent life and movement, ocean, sea and river. The idea is to trigger activity and seek out sources, in addition to playing on the contrasting straight lines of the architecture. This river on the floor flows out into an "ocean" in the shape of a taut bow form that presses itself up from the surface of the floor. This ocean shape has an inherent double movement, and a shape and structure which can lead our thoughts below the surface, and be a gathering point - a contact-creating element. Its soft shapes and gentle transitions seek to reflect the landscape, temperament and language of Southern Norway.
The oval tiles are made from moulded, coloured glazed porcelain inlaid in the floor.
The ocean shape has been created using white reinforced concrete coloured with oil paint. The surface texture has been formed by surface-treated clay which is laid into the plaster mould prior to casting. This is done to give the piece tactile qualities and create the illusion of it being alive. The underside is smooth and white.
The commission was awarded following a closed competition.